Schaamhaar

Posted by on Mon, Feb 28, 2011
In
Tags

Schaamhaar is haar dat tijdens en na de pubertijd in je schaamstreek groeit. Schaamhaar begint tussen de 9 en 18 jaar met groeien. De gemiddelde leeftijd is 12 jaar bij meisjes en 13 jaar bij jongens al kan dit verschillen naar gelang het ras.

Schaamhaar lijkt van structuur vrij hard op het haar dat op je wenkbrauwen groeit, meestal is het nog iets dikker. Ook de dikte, kleur en stugheid worden bepaald door het ras en kunnen dus onderling verschillen. Schaamhaar heeft vaak ook een andere kleur dan je hoofdhaar.

Schaamhaar bij vrouwen

Bij vrouwen begint het schaamhaar net boven de schaamlippen te groeien. In het begin komen er kleine donshaartjes, later komen er grotere en stuggere haren.

Het schaamhaar bij vrouwen bevind zich in een driehoekige vorm net boven en rond de schaamlippen. Vrouwen hebben vaak minder lichaamsbeharing dan mannen, maar ook bij vrouwen is het mogelijk dat schaamhaar doorgroeit tussen de benen. Veel vrouwen scheren om die reden hun bikinilijn.

Schaamhaar bij mannen

Bij mannen begint de groei van het schaamhaar met enkele donsharen op de balzak of net boven de penis. Net zoals bij vrouwen worden deze donshaartjes later echte stuggere haren. Na enkele jaren zal de omgeving rond de penis en de balzak omgeven zijn door schaamhaar. In het laatste stadium zal het schaamhaar zich ook uitbreiden naar boven, richting de navel toe. Dit noemen we buikhaar.

Schaamhaar scheren?

Veel vrouwen maar ook mannen scheren hun schaamhaar. Jonge vrouwen beginnen meestal net nadat de echte haartjes zichtbaar worden met het scheren van hun schaamhaar, dit is ongeveer rond hun 13 jaar. Veel voorkomende redenen zijn  dat schaamhaar kriebelt, jeukt of omdat een geschoren bikinilijn mooier is in de zomer. Ook de puberteit, de opkomende seksualiteit maar ook de media en de huidige modetrends spelen hierin een rol.

Vriendinnen onder elkaar spreken wel eens over hun intieme momenten en ook zo komt het scheren van hun schaamhaar ter sprake. Vrouwen scheren hun ook vaak voor hun vriendje om hun sexy-er en aantrekkelijker te voelen. Als laatste speelt de media ook een grote rol, zo horen tieners van hun idolen hoe zij hun schaamhaar onderhouden en dit willen ze dan vaak nadoen.

Jonge mannen beginnen vaak later of zelfs niet met het scheren van hun schaamhaar. Wild groeiend haar wordt bij hun aanzien als een mannelijk kenmerk en dus laten ze het staan. Dit is ook de reden waarom maar weinig mannen hun schaamstreek scheren.

Een mooi onderhouden schaamstreek is voor vrouwen echter veel aantrekkelijker. Zo wordt het oraal bevredigen prettiger en heeft de man minder kans op een onprettige geur rond de geslachtsdelen. Een bijkomend voordeel van een geschoren schaamstreek is dat de penis groter lijkt.

Redenen om je schaamhaar te scheren

Uiteraard moet je zelf beslissen of je je schaamhaar wil scheren. De volgende redenen konden wij bedenken. Staat jouw reden er niet bij? Laat het ons zeker weten in de reacties!

  • Mode: een onderhouden schaamstreek is modieuzer
  • Religie: sommige religies verkiezen een onderhouden schaamstreek (bijvoorbeeld Moslims).
  • Traditie
  • Seksueel gemak: orale seks is gemakkelijker met een onderhouden schaamstreek
  • Sensatie & opwinding
  • Hygiëne

Hoe ontharen?

Niet alle ontharingsmethoden zijn geschikt voor de schaamstreek. Hieronder vind je de meest gebruikte en veilige ontharingsmethoden. Niet elke ontharingsmethode is geschikt voor elke persoon, dit hangt onderandere af van je pijngrens en de gevoeligheid van je huid.