Thuis waxen met suikerwax (inclusief recept!)

Posted by on Wed, Jul 23, 2014
In Schaamhaar
Tags suikerwax, waxen

Waxen is een zeer populaire ontharingsmethode, zeker in de zomermaanden waarbij ieders bikinilijn er in topconditie moet uitzien. Echter ziet niet iedereen het zitten om naar een schoonheidssalon te gaan om zich the laten ontharen. Er zijn in de handel of in onze webshop ook doe-het-zelf kitjes beschikbaar, maar waaroum zou je hiervoor betalen als je ze eenvoudig zelf kan maken? Ook voor de echte wax-maagden onder ons is suikerwax de ideale manier om met waxen te beginnen!

De benodigdheden:

 • Een maatbeker om de hoeveelheden te bepalen
 • 2 bekers suiker (witte of bruine suiker, het kan allebei)
 • 14 beker water
 • 14 beker citroensap (citroensap uit een flesje van de supermarkt werkt ook prima)
 • Een kookpannetje
 • Een lepel
 • Een magnetronbestendig bakje

Zo ga je te werk:

Doe de suiker samen met het water en het citroensap in een pan. Roer dit mengsel goed door. Zet nu de pan met het mengsel op een laag vuur en breng het al roerend aan de kook. Je zult merken dat het mengsel wat dikker wordt, en dat er een schuimlaag op het mengsel ontstaat. Houd de kleur van het mengsel onder het schuim in de gaten, het is namelijk de bedoeling dat het mengsel een goudbruinige kleur krijgt, vergelijkbaar met honing.

Als je het idee hebt dat het mengsel de juiste kleur heeft kun je dit testen door met de lepel een beetje van het mengsel onder de koude kraan te houden. Wanneer het mengsel dan kneedbaar wordt is het mengsel goed en mag het van het vuur worden gehaald. Blijft het mengsel vloeibaar dan moet het nog wat langer koken.

Wordt het mengsel zo hard dat het niet meer te kneden is, dan is het mengsel te lang gekookt en de wax mislukt. Wees dus tijdig met het controleren van het mengsel!

Schenk het hete mengsel vervolgens in een magnetronbestendig bakje en laat dit volledig afkoelen.

Wanneer het is afgekoeld dien je het bakje op een koele en droge plaats te bewaren.

Waxen met koude suikerwax

Wanneer je met koude suikerwax wilt waxen, haal je een klein beetje hars uit het bakje. Het stukje wax dat je hebt begin je uit elkaar te trekken en weer in elkaar te duwen zodat het flexibeler wordt. Wanneer het goed kneedbaar is maak je een balletje van de wax. Deze bal smeer je uit over het stuk huid dat je wilt ontharen, dit doe je met de richting van de haargroei mee. Vervolgens trek je de wax met een snelle beweging van de huid tegen de richting van de haargroei in. Je kunt de wax vervolgens weer tot een balletje kneden om dit opnieuw toe te passen. Op een gegeven moment zal de wax door handen te warm worden waardoor deze niet meer goed te kneden is. Het is dan tijd om een nieuw stukje wax te gebruiken.

Waxen met warme suikerwax

Wanneer je de suikerwax warm wilt gebruiken kun je deze op verschillende manieren opwarmen. De wax wordt snel vloeibaar en is daardoor bijvoorbeeld te verwarmen via de au bain marie-methode (boven kokend water houden) Maar het is ook eenvoudig in de magnetron op te warmen. Wees daarbij wel voorzichtig dat het niet te warm wordt, je kunt dan namelijk heel gemakkelijk de huid verbranden. 30 รก 40 seconden in de magnetron is vaak genoeg. Roer de wax daarna nog even goed door zodat de warmte zich kan verdelen en de wax dus overal even warm is.

Breng vervolgens met een spatel (of bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel) de wax dun aan op het gedeelte van de huid dat je wilt ontharen, dit aanbrengen moet gebeuren in de dezelfde richting als de haargroei. Wacht tot de hars op de huid hard is geworden en trek deze van de huid af, tegen de haargroeirichting in.

Eigen ontharingsstrips maken?

Eventueel kun je ook werken met katoenen strips (bijvoorbeeld strookjes van een oud T-shirt) om de hars van de huid te trekken.

Nadat je de wax hebt aangebracht op de huid wrijf je een katoenen strip over de wax, wrijf vervolgens een paar keer over het katoen (ook weer met de haargroeirichting mee). Daarna trek je het stuk katoen met de wax, tegen de haargroeirichting in van de huid af. De katoenen strips kun je eventueel wassen met warm water en opnieuw gebruiken.

De voordelen van suikerwax

 • Harsen met suikerwax is een goedkope manier van waxen.
 • De wax lost op in water, dus eventuele resten kun je gemakkelijk verwijderen.
 • Suikerwax verwijdert ook meteen de dode huidcellen.
 • De wax is snel op te warmen en dus snel gebruiksklaar.
 • Je kunt suikerwax eenvoudig zelf maken.
 • Het is mogelijk om het hele lichaam met suikerwax te waxen (denk aan benen, oksels, bikinilijn etc.).